Zakynthos, tentatia unei vacante superbe

Zakynthos, tentatia unei vacante superbe

Plaja Insula Zakynthos

Franturi despre istoria insulei Zakynthos

Daca ar fi sa-i dam crezare lui Homer, primul locuitor al insulei a fost printul Zakynthos, fiul regiului Dardanos din Troia, care ar fi sosit aici, intre anii 1500 si 1600 I.Hr. Se pare, conform unor surse istorice, ca ulterior insula Zakynthos a fost locuita de arcadieni, a caror cultura era dezvoltarea agriculturii prin exploatarea solului fertil. Istoria insulei Zakynthos este interesanta, romantata, picmentata ici colo cu personaje antice, care mai de care mai importante in istoria antica greceasca.
Insula Zakynthos a fost cucerita  si de regele Arkisos din Cephalonia, ulterior fiind recucerita de catre celebrul Ulise.
Ca sa nu mai lungim povestea si sa plictisim pe cei care, inca ne mai citesc blogurile, pe scurt, Zakynthos a fost guvernata de romani, jefuita de pirati, ocupata de venetieni, iar prin secolul al XIV-lea de catre francezi. Cate popoare cuceritoare, atatea obiceiuri, atatea influente arhitecturale asupra cladirilor construite in acele perioade. Cred ca istoria insulei Zakynthos se termina in timpul celui de al doilea razboi mondial, atunci cand italienii si germanii au ocupat Zakynthos, eliberarea sa avand loc de abia in data de 12 septembrie 1944.

Marele cutremur din anul 1953, impreuna cu o mare furtuna venita dinspre Marea Ionica, timp de sapte zile, au distrus cele mai multe monumente de dezvoltare cultura de pe insula.

Activitati pe insula ZakynthosHai sa vizitam Zakynthos. De ce?

Zante este o insula verde, in care predomina o clima temperata distribuita uniform pe cei 406 kilometri patrati si cei 123 kilometri de coasta. Diversitatea peisajului a condus la formarea a diferite tipuri de plaje: plaje de nisip in golfuri izolate scaldate de apele linistie ale Marii Ionice de un albastru intens, sau altele in partea de Sud-Est, ratacindu-se printre stancile taioase ce se contopesc una cu marea, insa lumea subacvatica de aici este una dintre cele mai interesante din intreaga Grecie.
Venetienii care au dominat insula intre 1484 -1797 au numit-o "Fioro di Levante"( Floare de Est", in acea perioada existand aici peste 7.000 de specii de flori. A treia ca marime in Marea Ionica, dupa Corfu si Kefalonia, Zakynthos este cunoscuta pe plan intrenational ca " Zante".

Arhitectura venetiana a influentat foarte mult constructia cladirilor de aici, lasand o amprenta puternica asupra acestei culturi arhitecturale.

Cu barca in jurul insulei ZakynthosCe este de vizitat in Zakynthos?

Incepeti cu orasul Zakynthos, capitala insulei si, in acelasi timp, portul insulei. Inchiriati o masina de la unul dintre birourile "rent a car " aflate pe insule si faceti un tur al orasului, recomandandu-va cateva obiective turistice:

  1. Piata Solomos, inconjurata de cladiri cu caracteristici arhitecturale traditionale specifice  insulei, cu ferestrele si arcadele in forma de arc. Denumirea pietei provine de la poetul national al Greciei Dionysios Solomos, al carui bust domina centrul pietei. Sau invers!
  2. Drumul de coasta cunoscut sub numele de Strata Marina(strada Lomvardou K), este locul cel mai frecventat din oras, sufocat de prezenta cafenelelor, a barurilor si restaurantelor, care se insiruie de la Piata Solomos pana la biserica Aghios Dionisie. De unde si axioma: "Drumul spre iad este pavazat doar cu fapte bune"! ( sic!).
  3. Piata Aghios Markos este principalul punct de intalnire pentru localnici si vizitatori. Aici, in anul 1797, revolutionarii  miscarii populare au ars "Libro d`Oro " si au plantat un pom, denumit "pomul libertatii".

In timpul sejurului vostru in Zakynthos, doriti sa vizitati un muzeu?

Daca da, atunci va invitam sa admirati bogata colectie de hagiographies din vremurile bizantine, elenistica si sculptura bizantina, toate gazduite de Muzeul Bizantin din Zakynthos.
Daca nu, atunci va invitam sa treceti pragul la cateva taverne grecesti din Zante, cele mai renumite fiind Far Tveran, Paradise Taverna sau Porto Azzuro Beach Club.
Va recomand si un bar excelent in Zante, Bar Valais. Va asigur ca aici veti asculta cea mai buna muzica intr-o atmosfera de exceptie. Barul dispune de o piscina superba care se deschide la orele: 08:30 si o terasa de vara, oferind locul perfect pentru a va relaxa si a admira vederile impresionante ale plajei din apropiere.
Pentru Zakynthos exista o multime de oferte de cazare , atat la hoteluri cat si in aparatamente. Fie ca alegeti una dintre cursele charter avion care fac legatura directa dintre Bucuresti si Zante, fie alegeti ca mijloc de transport autocarul sau masina personala, Zakynthos este una dintre insulele Greciei care merita vizitata. Va fi  una dintre destinatiile de top ale verii 2014 .

Panorama insulei Zakynthos

2 Responses

  1. In viata mea nu cred ca am vazut ape de un albastru mai frumos, asa cum sunt de jur imprejurul insulei Zakynthos. Oricine va vizita aceasta bucatica a Greciei se va simti ca si cum a ajuns in Eden, este de o frumusete speciala. Mirosul marii impletit cu mirosul vegetatiei luxuriante este si el unul fabulos. Cat despre punctele turistice, sa le spun asa, sunt si ele minunate. Pe-aceasta insula n-ai cum sa te plictisesti, iar la plecare te simti parca s-ar rupe ceva in tine, de parca n-ai vrea sa mai pleci. Zakynthos este o insula, tare, tare frumoasa!
  2. din aceasta fotografie, insula pare de o frumusete rapitoare. si cred de asemenea ca frumusetea grecilor, ca oameni, traditiile si obiceiurile lor, sunt atat de speciale si de bogate, tocmai pentru ca aceste insule au trecut prin atatea maini, sa le spunem asa. foarte interesant blogul dumneavoastra, ar fi interesant daca ati vorbi si de alte tari, nu doar de Grecia. ar fi o metoda buna sa mai invatam si noi istorie si geografie, citindu-va. :)

Leave a comment