Thassos, piatra semipretioasa a Marii Egee

Thassos, piatra semipretioasa a Marii Egee

SONY DSCSpre desosebire de alte insule din Grecia, care au un numar limitat de traversari cu feribotul, zilnic spre Thassos se fac zeci de treceri, mai ales in timpul sezonului de vara. Pe continent exista doua puncte de unde se poate lua feribotul spre Thassos.
Keramoti-Limenas (orasul Thassos), este cea mai scurta ruta, mai rapida, mai ieftina, mai populara si cea mai frecventa, timpul calatoriei fiind de 30-40 de minute.
Kavala-Skala Prinos, cea de-a doua ruta, este un traseu mai lung si alternativa cea mai scumpa, durata calatoriei fiind de aproximativ o ora si 15 minute.
Am ales prima varianta, ajungand  din Turcia, spre seara, direct in Keramoti. Am avut teribila sansa sa prindem feribotul, care chiar in acel moment se pregatindu-se  sa plece. Echipajul vasului, vazandu-ne fetele disperate, ne-au facut semn sa mergem catre casa de bilete, linistindu-ne, astfel ca ne vor astepta sa ne imbarcam. Dupa atata alergatura si emotie, urcam treptele scarii care duceau spre barul de la etajul feribotului, unde o bere rece , adevarata, ne face sa uitam de lungul drum, fara oprire din Turcia si de emotiile imbarcarii. pe ultimul ferry -boat. port thassos

Timpul trece repede, admirand "sarpele" de valuri lasat in urma de " micul monstru". Ajungem, fara sa ne dam seama cand au trecut cele 40 de minute, in portul Limenas, capitala insulei, acolo, unde ne astepta Costas, un grec , mic de statura, cu o barba rara, incaruntita de vreme , care-l facea si mai carachios, decat parea. Isi ridica sapca de marinar, un trofeu din timpurile bune , cand calatorea pe mari, si incepem sa facem prezentarile. Costas, trebuia sa indeplineasca rolul de ghid al nostru, in acea seara, sa ne faca cazarea la hotel, dupa care sa ne conduca spre cea mai populara taverna din port. Cu directorul agentiei de turism locale aveam sa ne intalnim in cea de-a doua zi. Sera ne-am petrecut-o pe terasa unei taverne in port, unde gazda noastra ne-a rasfatat cu fructe de mare proaspete, aduse chiar in dimineata aceleasi zile din larg de pescarii locului, dupa care am continuat cu cateva specialitati de peste, stropit cu vin alb sec,  grecesc.

ponton thassosA doua zi, facem eforturi supraomenesti pentru a ne trezi, dupa cantitatile de vin sec turnate peste fructele de mar, intalnirea cu directorul agentiei locale, programate a avea loc la orele 08:00 , am reprogramat-o pentru  orele 09:00. Cu un zambet siret, tras pe sub musatata deasa, dintre care abia , daca i se zarea o lulea sculptata, in variante de maro inchis, deschis , de la atat fum, ne saluta , intrebandu-ne cum am dormit. Ii multumesc, pe jumatate adormit, pentru seara minunata pe care ne-a oferit-o, dupa care ne ne pune in fata cate-o cana mare de cafea greceasca.Usor, usor, incepem sa ne intelegem, trezindu-ne la auzul cuvantului Limenaria.

Astazi vom cunaste Limenaria, accentueaza el.Limenaria, este al doilea oras ca marime, dupa Limenas si se afla la 42 km de locul unde eram noi, in capitala.Ne urcam in masina pusa la dispozitie si incepem sa ne desfasuram printre serpentinele insulei, in stanga lasand urme ale unui incendiu, ce cu cativa ani de zile in urma, a devastat o parte din padurile insulei. In dreapta. apele limpezi, cristaline ale Marii Egee. Lasam in urma satele Rachoni si Scala Rachoniu. Ajungem in micul orasel cu cateva hoteluri de 3 stele dragutem, situate chiar pe faleza. In schimb multe vile si pensiuni de inchiriat. Am aruncat o privire spre plaja de nisip, chiar destul de prietenoasa, cu exceptia faptului ca este totusi cam ingusta.

SONY DSC

 

In drum spre Limenaria, lasasem in urma noastra foarte multe plaje salbatice, ascunse printre golfuri largi, preferate de turistii singuratici. Vrem din nou in Limenas, in port, printre cafenele si taverne.Seara colindam pe stradutele inguste, printre terasele amplasate chiar pe trotuare, in cautarea unui club de noapte. Ajungem in fata unui dintre ele, dar care deschiderea urma sa aiba loc in jurul oreler 24:00. Eu, cel putin, nu ma voiam sa mai repet experienta noptii trecute.

 

1 Response

  1. Uh, m-ai lasat cu ochii in soarele Greciei si a insulei Thassos. :)) Voiam sa aflu detalii despre clubul de noapte, despre distractia de acolo, despre oameni, bauturi si de ce nu, despre grecoaice. Daca sunt femei frumoase si calde... :) Dar m-ai lasat asa, astept cu mare interes continuarea acestei povesti reale! :)

Leave a comment