Rethymnon-aerul venetian al insulei Creta

Rethymnon-aerul venetian al insulei Creta

In periplul nostru cretan urmam drumul expres de coasta ce duce de la Heraklion spre partea de rasarit a insulei. Dupa aproximativ 70 de kilometri ajungem in Rethymnon, al treilea oras ca marime al insulei si probabil cel care si-a pastrat cel mai mult alura antica.

Rethymnon-aerul venetian al insulei Creta

Rethymnon este recunoscut, in special pentru plaja sa de nisip a carei lungime masoara 15 kilometri, dar si pentru combinatia sa de contructii venetiene si atmosfera orientala din orasul vechi.

Nu rezistam tentatiei de  a parcurge pe jos stradutele orasului vechi, indreptandu-ne pasii spre fortareata venetiana care supravegheaza intreg orasul Rethymnon de pe un promontoriu de nord. Impunatoarea fortareata a fost construita intre anii 1573-1582 de catre venetieni, principalul scop fiind acela de a rezista atacurilor otomane din acea perioada.

Portul- farmecul orasului Rethymnon

Nota de culoare a orasului antic este data de micul port pescaresc, ale carei cladiri decolarate din piatra degaja o magie de nedescris, mai ales in primele ore ale diminetii, atunci cand multe mese ale restaurantelor sunt goale. Incepand cu orele pranzului toata zona se transforma intr-un freamat, iar un loc liber la o terasa este cu greu de gasit.

Din micul port se rasfira ulite pitoresti, intre case vestute turcesti cu balcoane si verande din lemn, vechi si porti venetiene inca impodobite cu blazoane si pravalii de unde emana un puternic parfum al produselor cretane: raki si ouzo.

Rethimno continua sa ne surprinda cu o scuccesiune continua de concerte, reprezentantii teatrale care au loc in timpul verii cu ocazia Festivalului Renasterii, caruia i se adauga in primele saptamani din luna august dansuri populare si spectacole folclorice pe fondul carora se desfasoara Festivalul Vinului.

 

Excursii din Rethymnon

Din Rethymnon se pot face doua excursii in locuri pline de istorie.

Prima dintre ele, la manastirea Arkadi, la 23 de kilometri spre sud-est (urmand faleza pana la Platanes, apoi  inspre interior in zona aspra, salbatica).

Manastirea Arkadi este recunoscuta ca un sanctuar national al Cretei dupa moartea a aproximativ 1000 de refugiati din Razboiul de Independenta impotriva turcilor. Fondat in secolul XI, complexul religos are aspectul sever al unei fortarete cu o curte in care se regasesc biserica cu fatada in stil renascentist venetian, cladiri monahale si un mic muzeu cu icoane, documente si obiecte bisericesti.

Palatul minoic de la Phaistos

A doua excursie, de aproximativ 70 de kilometri spre interior pe directia coastei meridionale, are ca obiectiv superbul palat minoic de la Phaistos incadrat in superbul peisaj al campiei Massara, intinsa intre apele dulci ale raului Geropotaos si cele sarate ale marii, cu muntele Ida pe fundal. Sapaturile arheologice incepute din 1900 au scos la iveala ruinele a doua palate edificate intre 1650-1450 i.Hr., cu ramasitele apartamentelor regelui si reginei.

Vila regala de la Agia Triada

La doar 2 kilometri distanta, mai salbatica si mai romantica este natura ce inconjoara zona arheologica de la Agia Triada, unde se pot vizita ruinele  unei vile regale, probabil resedinta de vara a suveranului din Phaistos, si o mica biserica pictata in fresca.

No Comments Yet.

Leave a comment