Când mergi în concediu în Grecia, chiar dacă sejurul cumpărat de tine printr-o agenție de turism are inclus masa în sistem all inclusive la hotelul la care ești cazat, rezerva-ți o seara sau chiar în timpul zilei și mănâncă în oraș la o taverna tradițională greceasca pentru a cunoaște mai bine tradițiile democratice ale Greciei.
Grecii au fiecare taverna sau restaurantul lor preferat, atrași nu de rafinamentul bucătăriei, cât de mâncarea proaspătă, bine gătită, iar turiștii apreciază și ei simplitatea și caracterul sănătos al gastronomiei elene din care nu lipsesc uleiul de măsline, iaurtul, putina carne sau pestele proaspăt, vin sau bere.
In general grecii prefera o cafea dimineața, un prânz bogat și câteva gustări (mezedes).
Restaurante traditionale
Cele mai multe dintre restaurantele tradiționale din Grecia au ca specific bucătăria regiunii respective, o metoda de preparare sau un anumit tip de mâncare.
Meniul dintr-un restaurant tradițional este adesea redus, cu vreo douăsprezece mezedes (aperitive sau gustări), opt feluri principale, patru-cinci salate sau fructe proaspete sau ceva dulce la desert și câteva soiuri de vin locale sau naționale.
Restaurantele variază de la cele foarte scumpe, în marile orașe din insule, la cele foarte ieftine. Cele mai ieftine restaurante sunt asa-numitele magerio. Acestea nu au un meniu sau un bogat sortiment de vinuri, oferta de mâncare este redusa, însă tot timpul este proaspăt gătită, iar vinul este la butoi.
Tavernele grecesti
Una dintre cele mai mari plăceri ale celor care vizitează Grecia este sa petreci câteva ore la o taverna, fie ea în oraș sau amplasata chiar pe malul marii. Tavernele tradiționale grecești au program de după amiaza pana seara târziu, aici servindu-se și prânzul. Meniurile sunt reduse și sezoniere, acestea cuprinzând de obicei sase sau opt mezedes și patru feluri principale de mâncare gătită la comanda plus garniturile de legume, salate, fructe și vin.
La psarotaverna găsiți preparate din peste și fructe de mare. De obicei, acestea sunt așezate chiar pe plaja. Proprietarul servește întotdeauna peste proaspăt și caracatițe prinse chiar de el în dimineața aceleași zile.
Marile restaurante specializate în preparate din peste din zonele turistice servesc uneori si peste congelat sau de import, lucru care, prin lege, trebuie menționat în meniu.
Daca doriți un grătar delicios încercați la o psistaria, taverna specializata in carne la frigare și fripta pe cărbuni (sta karvouna). Prin satele grecești, de munte în mod special, găsiți carne de miel, ied, porc, pui, vanat, sau miel întreg la frigare.
In zonele portuare, pestele și crustaceele sunt prăjite la tigaie sau fripte pe grătar și servite cu zeama de lămâie și ulei de măsline.
Cafenele și baruri in Grecia
Cafenele numite kafenia sunt un adevarat centru al vieții grecești. Chiar și cel mai îndepărtat cătun are un local în care se servesc cafea și vin.
Toate kafenia servesc cafea greceasca, uneori frape, băuturi răcoritoare, ouzo, tsikoudia și vinuri locale. Unele și gustări la comanda. Toate deschid dimineața devreme și închid noaptea târziu.
La mezedopoleio sau mezes, pe lângă vinullocal și mezedes, aveți la dispoziție ouzo si foarte tarele raki, ambele distilate din ce rămâne din recolta de struguri.
Nicio vacanta în Grecia nu este completa fără o vizita la ouzeri. Aici puteți comanda zeci de feluri pe baza de carne, peste și legume.Sunt locuri zgomotoase, însă foarte plăcute.
Vinurile grecești
Varietățile de struguri ce se cultiva în prezent în Grecia produc o mare varietate de vinuri. In Grecia a început sa se pună un mare accent pe vinurile îmbuteliate. Lista de vinuri din Grecia cuprinde cele mai bune vinuri, precum Ktima Merkouri, Semeli sau Strofilia. Printre soiurile bune, dar mai ieftine se numără și vinurile Cambas si Boutari.
Pestele si fructele de mare
Pentru to si pestele-sabie, apele calzi ale Marii Egee reprezinta o cale e migrație, iar pentru gustoasele anșoa și sardine, o zona bogata în hrana. Golfurile mici adăpostesc foarte apreciații barbu, dentex si pestele papagal, în timp ce țărmul lung reprezinta casa scoicilor si crustaceelor. In taverne sau restaurante, pestele se servește cu cap cu tot, pentru greci, capul este partea cea ma gustoasa și ajuta la identificarea speciei.
Meniul grecesc clasic
Grecii folosesc ca fel întâi de mâncare o selecție de mezedes sau gustări reci. Urmează apoi felurile cu carne sau peste, servite de obicei, alături de o salata. Lista de vinuri tinde sa fie simpla și, în general, după masa se servesc cafeaua și prăjiturile.
4 Responses