Obiceiuri si Traditii de Paste in Grecia

Obiceiuri si Traditii de Paste in Grecia

paste greciaIn greaca, Pastele a derivat din cuvantul ebraic Pesach, ceea ce inseamna Festivalul de Paste. Data pentru sarbatorirea Pastelui a fost stabilita de Primul Consiliu al Vithyniei la Niceea, in anul 325, cand s-a decis ca celebrarea ar trebui sa aiba loc Duminica, dupa prima luna plina sau dupa ziua echinoctiului de primavara. In Grecia, Sfintele Paste se numesc Lambre, adica Luminos sau Lucent, pentru ca aceasta zi semnifica trecerea de la moarte la viata.
Pastele reprezinta la greci cea mai sacra dintre credintele ortodoxe. Preparatele si obiceiurile raman unele dintre cele mai traditionale manifestari ale sarbatorilor de Paste.
In Grecia, pregatirile de Paste incep in Joia Sfanta cu coacerea painei de Paste, tsoureki, vopsirea in rosu a oualelor (rosu este culoarea vietii, precum si un simbol al sangelui varsat de Hristos). Din cele mai vechi timpuri, oul a fost un simbol al innoirii vietii, iar mesajul oualelor rosii este victoria asupra mortii.
Cea mai sfanta zi din Saptamana Mare este Vinerea. Este o zi de doliu, in aceasta zi fiind interzise activitatile casnice inclusiv prepararea mancarii. De asemenea este singura zi din cursul anului, atunci cand Sfanta Liturghie nu este citita. Steagurile sunt lasate in berna, iar clopotelor bisericiilor bat toata ziua pe un ton trist.
Multi credinciosi nu gatesc in Vinerea Mare, dar daca o fac, alimentele traditionale sunt simple, acestea reducandu-se la fierberea lor in apa, fara ulei, condimentate cu otet, cum ar fi fasolea sau supele subtiri din tahini.obiceiuri paste grecia
In mod traditional, femeile si copii aduc cu ei flori la biserica pentru a decora Epitaphio, catafalcul simbolic al lui Hristos. Serviciul de Lamentare deplange moartea lui Hristos, iar sicriul, bogat decorat cu flori si cu imaginea lui Hristos este purtat pe umerii credinciosilor intr-o procesiune care se desfasoara pe traseul biserica-cimitir si inapoi la biserica, cortegiul fiind urmat de credinciosi care poarta in maini candele aprinse.
In ziua de Smabata, Flacara Vesnica este adusa in Grecia de un serviciu militar special si apoi transportat catre bisericile locale. Evenimentul este intodeauna televizat.
Sarbatoarea de Inviere de la miezul noptii de Sambata este o ocazie la care toti participantii tin in mana cateo lumanare alba.
Lumanarile de Paste sunt facute special pentru aceasta sarbatoare si sunt numite "labatha". Aceste lumanari sunt bogat decorate cu eroii preferati de copii sau personaje din carti.
Pe strazile din intreaga Grecia, ortodocsii comunitatii spun intr-un singur glas:"Christos Aneste ".

Care sunt alimentele traditionale de Paste

In noaptea de Inviere, de obicei pe orice masa din familiile grecesti se gasesc un preparat din porc afumat, asa numitul hiromeri, branzeturi, bors de miel, koulourakia, painea speciala de Paste, vin grecesc, retsina si ouzo si bineinteles ouale rosii.
Dupa o nopate de ospat si de sarbatoare, toata lumea se pregateste pentru a doua zi, Duminica, de Masa de Paste, adevarata sarbatoare.
Salata de fasole verde si fructele de mare, mancaruri de legume sunt gatite pe gratar pentru a fi servite cu diferite cu alte feluri de mancare de orez, kokoretsi, paine, prajituri, vinuri, ouzo.
Principalul fel de mancare care nu lipseste de la masa de Duminica este mielul sau iedul.Servit in onoarea lui Hristos, mielul intreg, condimentat si prajit pe un foc de carbune este o adevarata delicatese.

paste grecia

2 Responses

  1. Denisa
    Of, mi-ar placea sa ma adopte si pe mine o familie de greci. Cat pentru vreo luna asa, 2 saptamani inainte de Paste, 2 saptamani dupa Paste, sa-l sarbatoresc cu ei si sa-l simt ca ei. Eu nu am avut "tara" de aceea eu n-am trait intr-o familie prea taraditionalista. Sarbatorim Pastele, dar parca nu cum o fac oamenii de la sat sau oamenii altor popoare. Eu nu stiu ce-nseamna colindatul de Craciun sau traditiile autentice de Paste. bine, de stiut le stiu, dar nu le-am trait niciodata ca la carte. tocmai de aceea mi-ar placea sa fiu adoptata de o familie super numeroasa de greci. Dumneavoastra ati sarbatorit vreodata Pastele la ei? :)
  2. Ce frumoase sunt obiceiurile Grecilor, nici la noi nu se mananca in saptamana mare preparate cu otet, urzici, seminte si mai erau cateva, toata saptamana, nu doar vineri. Cu urzici a fost batut Iisus, cu otet l-au spalat peste rani, iar semintele nu se mananca pentru ca asa Il „scuipam” pe Domnul. Iubesc Pastele, insa mielul nu prea imi place la gust. :( Si mi-e necaz, pentru ca simt ca astfel nu celebrez cum trebuie Pastele. P.S. Ce frumoasa este fotografia cu Biserica si apusul de soare. :)

Leave a comment