Insule Grecia

Insule Grecia

Insula KosCorfu, Kefallonia, Lefkada, Zakynthos, Paxos, Ithaca

Ordinea in care au fost enumerate aceste insule Grecia este una aleatorie, insa ceea ce stim despre ele este ca acestea sunt cele mai fertile si cele mai bogate in vegetatie, in special in maslini si chiparosi.
Aflate in largul coastelor vestice ale Greciei continentale, in largul marii Ionice, aceste insule au fost puternic influentate de Europa Occidentala, unul dintre motive fiind acela ca Imperiul Otoman nu a stapanit niciodata zona, cu exceptia insulei Lefkada.
Insulele grecesti in care se presupune, conform legendelor homerice, ca s-ar fi nascut Ulise, au fost colonizate de corintieni in secolul al VIII-lea i.Hr., devenind apoi un prosper centru comercial. Ca sa mai zabovim putin asupra istoriei acestor minunate insule, poate un amanunt de tinut minte este acela ca in secolul al V-lea I.Hr. Corfu i-a infrant pe corintieni, dupa care aliindu-se cu atenienii, au declansat Razboiul Peloponesiac, Insulele Ionice devenind destinatie de vacanta inca din perioada romana. Cum de-a lungul istoriei , imperiile s-au succedat la putere, in perioada 1363-1797, insulele Ionice au fost ocupate de venetieni, urmanad ca apoi, dupa o scurta perioada de dominatie franceza, in anul 1815, acestea au fost preluate de britanici, cedata apoi statului grec in anul 1864. Un fel de na-ti-o tie, da-mi-o mie ! Asa s-a derulat, se pare istoria insulelor Ionice.
Desi, avand o istorie comuna, fiecare insule din grupul Arhipelagului Ionic are propria sa personalitate, de la micuta Paxos cu plantatii de maslini pana la stancoasa Ithaca, aspra Kefalonia si muntoasa Corfu. In general, toate insulele Ionice au fost afectate de cutremure puternice, Kefalonia si Zakynthos inregistrand cele mai mari distrugeri in vara anului 1953.

Clima in Insulele Ionice

Verile sunt calde si uscate, dar in restul anului clima este blanda, cu precipitatii peste medie, precipitatii ce intretin vegetatia abundenta de pe insule Grecia.

2 Responses

  1. In Grecia imi place totul, de la satele grecesti ratacite printre muntii stancosi cu ulitele stramte strajuite de o parte si de alta de tavernele tradtionale in care intalnim la mese batranii greci ce beau ultima picatura din paharul de uzo la golfurile mici ascunse parintre stancile golase ce , parca se pravalesc in valurile marii Egee.Totul este la superlativ!
  2. Mmmm, maslinele din Grecia... si uleiul de masline, absolut delicios. Orice om cu cap se intoarce din Grecia cu cateva sticlute cu ulei de masline. Bun pentru mancare, pentru piele, pentru par, pentru bronz, pentru cate nu este bun?! Grecia este un izvor nesecat de frumusete, spiritualitate si caldura.

Leave a comment