In explorarea Insulei Creta

In explorarea Insulei Creta

plaja vai cretaPutina istorie

In decursul intregii sale istorii, insularii au suferit in afara persecutiilor religioase si umilirea ocupatiilor straine, incepand cu cea bizantina, fiind urmata de cea ventiana timp de patru sute de ani, intre 1204-1669. Oprimarea si persecutiile religioase din partea otomanilor (1669-1898) au determinat o puternica miscare pentru independenta. Dupa ocuparea Greciei in al Doilea Razboi Mondial, fortele germane au invadat Creta. Mii de soldati nazisti au fost parasutati in districtul Chania, unde au pus stapanire pe aeroportul Maleme, pe 20 mai 1941. Batalia pentru Creta a durat zece zile, facand numeroase victime de ambele parti. Trupele aliate s-au retras prin Lefka Ori (Muntii Albi) spre sud, de unde cu ajutorul localnicilor au parasit insula. Au urmat patru ani de ocupatie germana, timp in care rezistenta cretana a tinut piept invadatorilor, pana la capitularae acestora, in 1945.

Locuri pitoresti in Creta

Cheile Samaria, cel mai lung defileu din Europa, ofera cel mai spectaculos peisaj din Creta. Atunci cand zona a fost declarata parc national in 1962, locuitorii satului Samaria s-au mutat, lasand in urma cateva capele mici. Pornind de la Xyloskalo, la 44 kilometri sud de Chania, o poteca coboara 18 kilometri pana in satul Agia Roumeli situat chiar pe plaja. Strabatand Cheile Samariei veti fi fermecati de acrobatiile caprelor salbatice, asa zisele KRI-KRI, care traiesc doar in cateva zone din insula.

cheile samarie creta
Intre Gournia si Siteia, autostrada strabate unul dintre cele mai uimitoare
peisaje din Creta, in care dealurile aride se unesc armonios cu podgoriile bogate in cei mai buni struguri din care se produce renumitul vin cretan. Desi in zona au fost descoperite urme ale unei mari asezari greco-romane, orasul modern a inflorit in epoca bizantina si la inceputul celei venetiene, decazand insa in secolul al XVI-lea din cauza cutremurelor si a atacurilor piratilor. Siteia a fost reconstruit dupa anul 1870.

Plaja Vai

Exotica plaja Vai este un paradis tropical al palmierilor, care au existat si in epoca clasica, unici in Europa.Desi golful nisipos este un adevarat furnicar de turisti si de taverne cu preturi exorbitante, autoritatile vegheaza atent la protejarea palmierilor. Mergeti 2 kilometri spre nord, unde intr-un peisaj dezolant veti descoperi ruinele anticului oras-stat Itanos ce se ridica pe o colina joasa intre

doua golfuri de nisip.

Agios Nikolaos

Una dintre cele mai pitoresti statiuni turistice din Creta, Agios Nikolaos se afla in Golful Mirabellou. Agios Nicolaos este un orasel pitoresc, cu doar opt mii de locuitori. Numele golfului Mirampellou inseamna " vedere minunata".
Irapetra CretaIn afara de minunatul golf, frumosul lac Voulismeni confera orasului o atmosfera unica, acesta fiind unul dintre cele doua rezervoare de apa dulce din Creta. Cum istoria Greciei este plina de legende, si acest lac are o legenda a sa. Se presupune ca in apele sale a facut baiei insasi zeita intelepciunii-Atena.

De la Agios Nicolaos se poate ajunge foarte usor cu o barca pe insulita stancoasa Spinalonga, denumirea insulei facand referire la un spin lung si, cu siguranta, istoria ei este sumbra. Aici se afla una dintrecele mai frumoase fortarete venetiene din Creta. Locuitorii ei au fost, peste jumatate de secol leprosi. Intre 1903 si 1957, Spinaloga a devenit colonia lor. Ocupand insula, leprosii i-au alungat pe turcii care au parasit locul mai mult din cauza temutei boli incurabile.

Ierapetra este un alt oras incarcat de istorie din Creta. Se pare ca orasul a fost intemeiat de Kirvas, sosit din Rhodos, care s-a stabilit pe malul marii impreuna cu titana Rhea, mama lui Zeus. Ierapetra se afla in partea de est a Cretei, pe tarmul de sud, fiind orasul cel mai apropiat de continentul african, la aproximativ trei sute de kilometri de Africa. Locuitorii orasului se mandresc cu "Casa in care a dormit Napoleon". Intr-adevar, pe stradutele inguste ale Orasului Vechi, se afla o casuta in acre se spune ca ar fi petrecut viitorul imparat al francezilor, Napoleon Bonaparte.

Cafenele din Creta, treaba barbateasca

agios nikolaos creta

 

Cafenelele traditionale grecesti reprezinta un domeniu specific barbatilor. Obiceiurile patriarhale ale insularilor impun femelior sa stea acasa, eventual sa mearga la cumparaturi. Prezenta la cafenea, desi nu este interzisa, nu este bine vazuta de comunitate.

1 Response

  1. Stiu ca Suleyman Magnificul s-a tot chinuit sa cucereasca Rhodos-ul si a si reusit, Rhodos-ul fiind un important punct strategic pentru controlul Marii Mediterane de Est. Frumoasa este Grecia si plina de istorie si traditie. Nu mai spun ca in copilarie am iubit Legendele Olimpului. Nu am reusit sa vizitez Grecia, dar sigur voi incepe cu Creta, sper ca vara aceasta sa-mi fac aceasta placere.

Leave a comment