Frumusetea salbatica a Insulei Santorini, datorita peisajului sau vulcanic o distinge fata de restul insulelor ce fac parte din Arhipelagul Cicladelor.Forma sa actuala , este ce a ramas dupa scufundarea Kalderei (Craterului), acum vulcan stins, care este inconjurat de insulele Asprosini si Thirasia. Vulcanul din Santorini a erupt in 1450 i.Hr, conferind insulei forma de semiluna. Colonizata in anul 3.000 i.Hr, se presupune ca aici s-a aflat pierduta civilizatie a Atlantidei. Initial, numita Thira de catre doricii stabiliti aici in secolul VIII i.Hr., a fost redenumita Santorini, in cinstea Sf. Irina, de venetienii care au cucerit-o in secolul al XIII-lea. In ciuda dezvoltarii turismului, Santorini isi pastreaza infatisarea traditionala, cu sate vopsite in alb -albastru, culorie steagului grecesc, cocotate in varful stancilor vulcanice inconjurate de plaje nu nisip negru.
Capitala insulei este Fira sau Thira, orientata spre conul vulcanului si spre insula Nea Kameni. Capitala a fost fondata la sfarsitul secolului al XVIII-lea , cand locuitorii s-au mutat din cetatea venetiana Skaros, langa actuala Imerovigli, pe platou, pentru a ajunge mai usor la mare.
Distrusa de un cutemur in 1956, Fira a fost reconstruita, casele cu acoperisurile boltite si bisericile cu cupola fiind ridicate pe terase sapate in roca vulcanica. Aceste terase sunt astazi pline de hoteluri, din pacate prea mici pentru a acoperi cererea de solicitari din partea turistilor, baruri si restaurante ce ofera privelisti exceptionale, in special la apus. Foarte multi turisti din insula vin aici seara, pe aceste terase pentru a admira apusul de soare, pentru a imortaliza aceste scene cinematografice cu adevarat memorabile.
Micul Port Skala Firon se afla la 270 m mai jos de oras, intre ele ajungandu-se cu funicularul sau cu catarii, pe cele 580 de trepte. Aleile pietruite sunt foarte inguste, pietonale. Insula este dominata de biserici, fiecare biserica avand legenda ei.
In afara de incantatoarea Fira, Santorini are de oferit foarte multe atractii turistice. Exista cateva sate incantatoare in interiorul insulei cu plaje excelente de nisip negru, cum este cea din Kamari, spre exemplu si Perissa. In insula puteti vizita cateva podgorii sau puteti lua feribotul pana in insulele mici.
Un alt punct de interes turistic al insulei, in extremitatea nordica a insulei, este orasul Oia, celebru, de asemenea pentru spectaculoasele panorame oferite de apusul de soare. Turistii obisnuiesc sa ia cina intr-unul din restaurantele de pe marginea abisului si sa admire apusul soarelui dincolo de conul vulcanic. Legenda spune ca orasul este bantuit de fantome si de vampiri. Cert este ca in timpul sederii mele in Oia nu am intalnit nici una nici alta, desi, poate ar fi fost o experienta inedita pentru mine.
Situata la capatul unuia dintre cele mai sinoase drumuri din Ciclade, Oia este al treilea port al insulei si a fost un important centru comercial inainte de a fi distrus de cutremurul din 1956.Orasul a fost reconstruit pastrandu-se cu grija aspectul traditional. Casele vopsite in culori pastelate cu ziduri din piata rosie alterneaza cu celebrele grote sapate in stanca si cu bisericile cu cupole albastre.O poteca pavata cu marmura margineste baza craterului spre Fira. Cateva trepte coboara spre portul pescaresc Ammoudi, cu plaja sa de prundis si piatra ponce plutitoare.
Akrotiri, un fost avanpost monoic in extremitatea sud-vestica a insulei, este astazi unul dintre cele mai interesante situri arheologice din Ciclade. Dupa eruptia din 1866, arheologii francezi au descoperit ceramica minoica la Akrotiri, iar profesorul Spyridon Marinatos a dezgropat in 1967 intreaga cetate, perfect conservata dupa ce zacuse 3 500 de ani sub tone de cenusa vulcanica . Frescele descoperite atunci sunt expuse la Muzeul National de Arheologie din Atena. In timpul lucrarilor, din pacate, profesorul Marinatos a cazut in interiorul sitului si a decedat, mormantul lui aflandu-se aproape de cea mai importanta descoperire a lui, dar si a intregii insule.
Santorini nu are mai mult de 76 kmp si o populatie de aproximativ 7 100 de locuitori.
In Santorini au fost construite in ultima perioada numeroase hoteluri pline in timpul sezonului estival, din randul turistilor care viziteaza insula, foarte multi se intorc aici, aproape anual, atrasi de frumusetea insulei. Exista numeroase cupluri de tineri care vin aici sa se casatoreasca sau pentru luna de miere. Pe siturile agentiilor de turism exista numeroase oferte Santorini, sau oferte last minute Santorini pentru a petrece o vacanta pe aceasta insula enigmatica si inca plina de mistere.
3 Responses