Dodecaneze

Dodecaneze

Arhipelagul Dodecaneze si sud-estul Marii Egee este cel mai insorit colt al Grecei. Douasprezece insule mari si numeroase altele mai mici, inconjurate de apele limpezi precum cristalul, cu plaje de nisip sau pietris sunt cateva caractestici ale acestor insule. Insa, elementul istoric este cel care situeaza Arhipelagul Dodecaneze in randul celor mai vizitate insule din Grecia. Aici, turistii vor descoperi situri arheologice importante, monumente bizantine si medievale impunatoare, dar si numeroase asezari traditionale unice ce astepata sa fie explorate.

dodecaneze

In Dodecaneze, clima este fierbinte pana toamna tarziu, oferind un sezon turistic indelungat.

Din punct de vedere geografic, insulele difera considerabil unele de altele: unele sunt aride, precum Chalki si Kasos, iar altele ca Tilos si Nisyros (vulcanica), sunt fertile cu vegetatie bogata.

Dodecaneze. Cele mai vizitate insule

 

Rodos. Un adevarat tezaur medieval, unic, conservat de-a lungul secolelor.In jurul sau, rataceste magnific istoria Orasului Vechi, inconjurat de ziduri medievale, cu sapte porti de intrare ce apara Palatul Marelui Maestru.

Ia-ti inima in dinti si da o mica plimbare romantica pe faimoasa strada a Cavalerilor, in timpul careia, cu siguranta ca vei resimiti trecutul istoric al orasului, in armura stralucitoare al cavalerilor ce aparau Palatul Marelui Maestru. Pe ea se insiruie Hanurile Limbilor sau ale nationalitatilor, ale Ordinului Ioanitilor. Construite incepand cu secolul al XIV-lea in stil gotic, hanurile erau locuri de inatlnire ale cavalerilor

dodecaneze

Rodos-orasul nou

orasul nou s-a dezvoltat  constant incepand cu secolul al XIX-lea, contarandu-se ca oras in timpul ocupatiei fasciste din anii 1920, atunci cand in zona portuara s-au cosntruit  cladiri publice grandioase. Orasul nou este cosntruit pe mai multe zone: Nea Agora si Mandraki in jumatatea estica a orasului. Influenta italiana este inca vizibila, la la pizzerii la magazine Gucci. Zona turistica este concentrata pe tarmul estic, cu strazi si plaje aglomerate.

Pe locul al doilea, in randul statiunilor turistice din insula Rodos, este Lindos, un orasel locuit cam din 3000 i.Hr, acum facand parte din patrimoniul istoric UNESCO.

dodecaneze

Datorita caselor albe, a castelului cruciatilor si a acropolei orientate catre mare, Lindos este un adevarat magnet pentru turisti. In Lindos, circulatia autovehiculelor este interzisa, turistii putand ajunge la acropola cu ajutorul magarusilor. Satul este foarte aglomerat in timpul sezonului estival. Aici gasim numeroase magazine mici pline de suveniruri, cateva taverne si tot atatea restaurante elegante.

 

 Dodecaneze - Symi

Fermecatoarea insula muntoasa Symi se afla la 41 km de Rodos. Cu doar 57 kmp, cu un tarm muntos, golfulete si plaje de nisip, Symi este o pata de culoare a Arhipelagului Dodecanes.

In 1309, Symi a fost cucerita de catre cavalerii ioaniti, care au dezvoltat aici atat constructiile navale cat si comertul cu bureti.

Orasul este impartit in partea de sus si partea de jos, dominate de fortareata cavalerilor ioaniti, fiind legate printr-o scara de 500 de trepte, de-a lungul careia se insira case pastelate in stil neoclasic si curti pline cu flori.

Zona portuara Gilos, este considerata una dintre cele mai frumoase din Grecia, adesea un adevarat furnicar de turisti.

dodecaneze

Un turn cu ceas (1884) se inalta in partea vestica a portului, unde acosteaza feriboturile. Dincolo de acesta se intind golful si plaja de pietris.

Tilos

Tilos este o insula izolata si linistita, pe ale acrei coline veti vedea rispite capele, ruine ale castelelor cruciatilor si avanposturi ale cavalerilor ioaniti, care au stapanit insula intre 1309-1522.

 

  Dodecaneze - Chalki

Era o insula prospera de pe urma pescuitului, fiind in cele din urma abandonata in primii ani ai sec XX. Turismul a asigurat modernizarea insulei.

Portul si totodata singura asezare din Chalki, Nimporio este un sat pitoresc si linistit, cu un aer neoclasic.

Principalul punct de atractie din Chalki este biserica Agios Nikolaos, avand cea mai mai inalta clopotnita din Dodecanez.

Doriti sa vizitati una dintre cele mai frumoase insule din Dodecaneze? Cautati adevaratul gust autentic al culturii grecesti locale? Insula Kos este, desigur locul pe care-l cautati. O insula care-ti taie respiratia. Casa lui Hipocrate, unde istoria sa bogata, numeroasele monumente, plajele de nisip si frumusetile naturale va vor incanta, cu siguranta.

Dodecaneze -Kos

Kos este  a treia cea mai mare insula din Dodecaneze, fiind situata in Marea Egee la sud de Kalymnos si la nord de Nisyros.

Kos este unul dintre putinele locuri din Grecia din care se poate vizita Turcia.

dodecaneze

Kos este una cotata ca fiind una dintre destinatiile turistice de top din Grecia, alaturi de Mykonos, Santorini, Creta si multe altele.

Intreaga insula dispune de plaje frumoase, amenajate. Kos este un loc minunat pentru windusrfing, jet-ski sau chiar navigatie.

Bucurati-va in Kos de o noapte traditionala greceasca cu muzica autentica greceasca.

dodecanez

 

No Comments Yet.

Leave a comment