Cum de cultura minoica a atins un nivel atat de avansat, incat ea a devenit sursa de inspiratie pentru dezvoltarea a numeroase culturi europene? Se pare ca, cheia dezlegarii acestui mister sta in cunoasterea unei dintre cele mai enigmatice insule din Europa - Creta.
Facem un exercitiu de imaginatie si ne intoarem in timp, mai precis in lumea antica, pe o insula numita Creta.
Din legendele mitologiei grecesti stim cu totii ca pe acesata insula a vazut lumina zilei zeul suprem , insusi Zeus cel atotputernic. Miturile si legendele Greciei antice plaseaza multe evenimente semnificative pe insula Creta. Aici apar figuri ale marilor zei (precum Poseidon), semizei (precum Hercule) si muritori deveniti legendari prin destinul lor aparte (de exemplu, Dedal).
Poetii vremii dau si o explicatie a alegerii acestei insule de catre marii zei: frumusetea locului, parca rupta din rai.
Apele azurii ale marilor care inconjoara insula Creta se revarsa in golfulete stancoase, capatand nuanta safirului. Cerul este senin, aproape tot timpul, albastru-verzui, iar soarele asterne umbre pe colinele stancoase. Muntii Idi se inalta maiestos deasupra campiilor intinse, iar podgoriile de maslini vesnic verzi ofera roade bogate, obtinandu-se cele mai bune vinuri si uleiuri de masline.
Romanii, venetienii, turcii otomani au acaparat pe rand cu succes, desi nu fara lupta, teritoriile care apartineau mostenitorilor regelui Minos. De aici si atasamentul acestui popor fata de traditii si aversiunea fata de schimbare.
Creta este cea mai mare insula greceasca, situata la extremitatea sudica a Marii Egee, a cincea ca marime din bazinul Marii Mediterane. Linia de tarm are peste o mie de km. Suprafata de 8 261 kmp este locuita de aproximativ 63 000 de persoane, compleatat in plin sezon cu doua milioane de turisti.
Principalul centru administrativ si totodata, cel mai mare oras din Creta este Heraclion. Tot aici se afla aeroportul si portul maritim.
1 Response