Cele mai frumoase locuri din Santorini

Cele mai frumoase locuri din Santorini

Toti o cunoastem sub numele de Santorini, insa numele ei oficial este Thira. Thira este una dintre cele mai vechi denumiri ale acestei insule colonizate in secolul al IX-lea i.Hr de catre dorienii condusi de Theras.

Pentru turistii care exploreaza actuala insula este doar jumatate insulei de altadata. Un teritoriu ramas in urma uneia dintre cele mai puternice eruptii vulcanice de pe planeta. Una cu adevarat devastatoare, survenita in jurul anulu 1647 i.Hr. Finalul: scufundarea unei mari parti din Thera si crearea actualei formatiuni geologice Caldera. O depresiune in forma de caldare, acoperita de ape. Sub aceasta laguna izolata de Mare Egee se ascunde si astazi vulcanul adormit.

Astazi, Santorini este un mozaic de sate albe stralucitoare, cocotate pe stancile vulcanice, suspendate intre mare si cer asemenea unor cuiburi de vulturi ce imblanzesc asprimea naturii.

Santorini este un amestec  din sate cicladice albe, cu lemnaria vopsita in albastru (culorile Greciei). Locuintele  (skafta) pe jumatate sapate in stancile din lava pietrificata, asemenea unor pesteri-care par asemenea unui labirint de terase,curti interioare si terase, au devenit astazi unele dintre cele mai populare, dar si cele mai costisitoare destinatii de vacanta.

 

Cat costa o vacanta in Santorini ?

Preturile sunt destul de piperate in Santorini, aproape dublu fata de Grecia continentala. Acestea se explica prin simplu fapt ca majoritatea locuitorilor din Santorini traieste din turism.

Pretul unei vacante Santorini 2018 cu reducere early booking porneste de la 433 euro/pers/sejur. Pretul include 7 nopti de cazare cu mic dejun, transport avion charter Bucuresti-Santorini, taxe de aeroport, asistenta turistica si medicala.

Preturile pot creste in functie de pozitionarea hotelului  fata de plaja. Hotel Veggera 4*, situat langa plaja cu nisip negru din Perissa, afiseaza preturi incepand de la 485 euro per persoana, sejur de 7 nopti cazare cu mic dejun inclus.

In afara de satele albe cocotate pe stanci, nota de culoare a insulei Santorini este data de catarii care te indeamna la o plimbare in stil traditional pe stradutele pietruite ce serpuiesc din port pana  in varful insulei.

 

Cele mai frumoase  locuri din Santorini

 

Insula Thirasia, o insula vulcanica cu o suprafata de doar 9 kmp, care s-a desprins de Santorini in urma eruptiei vulcanice din epoca minoica. Thirasia adaposteste cateva sate micute cu case cicladice sau zugravite in  culori pastelate si impodobite cu flori. Aproape toate vasele de croaziera fac cateo escala pe aceasta insula linistita, invaluita in miresme de cimbru si oregano, pentru a le permite turistilor sa urce pana in satul traditional Manolas.

Insulele Nea Kameni si Palea Kameni.  Aceste doua insule din Marea Egee s-au format de-a lungul a doua milenii, in urma unor eruptii vulcanice. Salbatice, pustii si complet nedezvoltate, cele doua insulite de origine vulcanica ne ofera astazi o imagine a unei "Santorini" inainte de "invazia" turistica.

Muzeul Vinului din Vothonas. O fosta pivnita de vinuri din mijlocul podgoriei Koutsogiannopoulos (administrata de aceeasi familie vreme de patru generatii) a fost transformata intr-un muzeu dedicat evolutiei viticulturii in Santorini. In Santorini, vinul exista din belsug. Soiurile locale sunt foarte apreciate datorita aromei specifice, data de solul vulcanic si de aerul sarat al insulei. O vie din Santorini nu semama nici pe departe cu una de pe continent. Aici, coardele vitei-de- vie sunt rasucite si impletite sub forma unui cos in care cresc propriu zis strugurii. Acest mod de aranjare este gandit pentru a proteja strugurii de vanturile puternice care bat insula. Revenind la muzeu, acesta organizeaza in seara de vineri un bufet cu degustare de vinuri, muzica traditionala si dansuri grecesti.

Oia. Situata pe coasta nord-estica, Oia este considerata ce mai frumoasa asezare din Santorini. Oia este sursa de inspiratie pentru artisti. Numeroase galerii de arta pot fi gasite pretutindeni in oras. Oia este o asezare formata din kapetanea, case impunatoare, cu tavan inalt, care au apartinut proprietarilor de corabii, si, skafta, case umile sapate in stanca, care au apartinut marinarilor. Astazi, acestea au fost transformate in pensiuni exclusiviste destinate milionarilor excentrice si vedetelor internationale.

Situl arheologic de la Akrotiri. Pe coasta sudica a insulei Santorini au fost descoperite vestigiile unei civilizatii avansate din epoca bronzului, distrusa de eruptia vulcanica din secolul al XVII-lea i.Hr. De sub stratul de lava solidificata a fost scos la iveala un intreg oras, cu strazi, piete si case cu 2-3 niveluri, care dispuneau de canalizare. S-au constat asemanari perfecte intre civilizatia minoica din Creta cu cea din Santorini disparuta in  acel secol fatidic.

Mica si aglomerata capitala a insulei, Fira este cocotata spectaculos la aproape 300 m deasupra apelor Calderei. Renumita pentru zbuciumata viata de noapte, dar si a magazinelor selecte de bijuterii de pe strada Ypapantis, Fira se remarca prin cea mai bogata oferta culturala din Santorini. In Fira sunt concentrate cele mai importante muzee si centre culturale din Santorini.

 

Grecii obisnuiesc sa spuna ca pe Santorini sunt mai multe biserici decat case, mai multi catari decat barbati si mai mult vin decat apa.Afirmatia nu este departe de realitate, daca ne gandim ca pe o suprafata de 70 kmp se gasesc aproape 300 de biserici albe, cu cupole in general albastre. Aceste lacasuri de cult au devenit imagini emblematice ale insulei.

 

No Comments Yet.

Leave a comment